Räddade livet på sin hund

Att älska sitt husdjur är det många av oss som gör oavsett om husdjuret är en rått, katt eller hund och just att älska sin hund kan man lugnt säga att 26-årige Jonas Lundh i Boden gör – han räddade nämligen livet på sin mitt under rådande älgjakt.

Älg i sjöI tidningen Norrbottens Kuriren står det idag att läsa om hur 26-årige Jonas Lundh orädd kastade sig i det iskalla vattnet uppe i norr mitt under rådande älgjakt. Hans hund hade nämligen i all iver följt efter en älg rakt ut på den tunna isen i ett träsk och sedan gått igenom utan att kunna ta sig upp – något som Jonas som följt efter för att hitta rätt position att skjuta älgen sett när han följt efter hunden i sin GPS. Hunden Rocky bar, som de flesta jakthundar gör, en GPS om halsen som bland annat går att köpa hos Active Outfit, jaktbutiken online. Och när Jonas såg att Rocky stannat upp mitt i vattnet blev det bråttom. Från vattenbrynet såg han hur hunden fastnat vid isen och inte kunde ta sig upp. Förtvivlad försökte han locka till sig hunden genom att kalla på honom men till ingen lycka. För Rocky var det nämligen inget alternativ att vända tillbaka, han hade ju sett älgen ta sig upp utan problem och ville i sin iver komma upp samma väg. Så för Jonas, som bland annat Norran beskriver det, fanns ingen annat alternativ än att själv hoppa i det kalla vattnet och ge sig ut för att rädda sig trogne vän. Och älgen då? den försvann.

Självklarhet att hoppa i

JägarenAtt Jonas hoppade i vattnet efter hunden var för honom en självklarhet. Enligt Västerbottens-Kuriren hade Rocky när Jonas kom fram trampat vatten i närmare 4-5 minuter och från sin plats vid vattenbrynet såg Jonas hur hunden sjönk allt närmare vattenytan. Hon beskriver även om hur han kunde höra Rocky gny, så det var bara att kasta av sig all elektronik och ge sig ut efter hunden. Men något han glömde kvar var dock sin kamera han hade monterat på mössan uppe på huvudet, så hela händelseförloppet finns fångat på film. Och vilken insats! I filmen som finns bland annat upplagd på Youtube hör man hur Jonas först försöker ropa till sig Rocky från land och sedan följer hur han hoppar i efter hunden, får upp honom på land och i tidningarna som beskrivit händelseförloppet finns sedan en bild som visar hur bägge två nu är oskadda och mår bra. Så tur var det nog att Rocky bar sin GPS och att Jonas hade koll – vem vet hur det hela skulle slutat annars?