Människans allra bästa vän

Katter i all ära. De är söta att se på och är härliga när de spinner. Ibland försöker förvirrade personer hävda att de oskäliga djuren skulle vara människans bästa vän. Så är naturligtvis inte fallet, konstaterar den som istället är vän av ordning. Det är naturligtvis hunden. Hundar är inte bara intelligenta och ståtliga djur som på alla sätt och vis är överlägsna den simpla avfällingen katt, men också goda arbetare. Och vad än bättre är: de njuter ofantligt av att jobba och ge efter för människans nycker. En klövjeväska till hunden är ett smart sätt att ta till vara på hundens krafter. Du fäster den enkelt vid hundens rygg och ni kan sedan bege er ut på strövtåg. Hundar älskar att tjäna! Ett exempel på det är den uppsjö av arbetshundar det finns: cancerhundar, terapihundar och tryffelhundar. Ett imponerande exempel är epilepsihunden Wilma i Medelpad. Hon följer med Kenneth Johansson hela tiden, får att hjälpa honom om han får ett epileptiskt anfall. Hon varnar honom så att han kan sätta sig ner i tid och inte ramlar och slår sig.

– I värsta fall kan jag ju bli påkörd, men jag har faktiskt aldrig ramlat och skadat mig allvarligt när jag har haft henne som sällskap. Hon krafsar eller slickar på mig och hjälper inte det så skäller hon tills vi får rejäl ögonkontakt, säger Kenneth Johansson.

När Wilma är i tjänst får man inte klappa henne, vilket hennes täckte tydligt talar om. Det gäller för alla servicehundar. Det är för att de ska kunna koncentrera sig på sina arbetsuppgifter. Så om du ser en hund med klövjeväska i tjänst: smek den inte. Hylla den tyst i ditt inre.