En kattunge i julklapp

På många barns önskelistor runt om i landet står en endaste sak på årets önskelista inför julafton: man önskar sig kattungar. Eller i alla fall ett husdjur. Att som förälder, tillslut, falla för trycket och varje dags tajt är inte konstigt. Dels orkar man inte lyssna på tjatet hur länge som helst, och ser det därför som en utväg att köpa ett husdjur. Dels vill man gärna se sina barn glada, och en katt kan dessutom vara ett bra sätt att lära sig ta ansvar för en annan levande varelse. Som vuxen och förälder har man dock ett större ansvar än vad barnen har. Ansvaret ligger i att planera och bedöma om ens familj verkligen är redo för ett sådant ansvar. En katt är nämligen ingenting som man kan köpa för att gulla med när katten är liten, för att sedan tröttna. Ett husdjur måste man räkna med att ha under kattens hela liv. I Sverige har vi alltför många sommarkatter och familjer som tröttnar på sina husdjur efter en period.

Det första man behöver fundera på är vilken ras som skulle passa i den egna familjen. Kommer katten bara att vara inomhus och bli en innekatt så finns det raser som är mer lämpliga för detta. Andra raser kan ha ett större behov av att få röra sig både utomhus och inomhus, ska man ha en utekatt finns det också raser som då är mer lämpliga.

Katthem skapar nya chanser

Det bästa sättet att förbereda sig på, är att läsa på ordentligt. Detta är något som hela familjen bör göra. Att köpa böcker om hur det är att ha katt är ett perfekt sätt att få även barnen engagerade och medvetna kring vad ett husdjur innebär, redan från början. På så sätt kommer alla att vara mer förberedda när det väl är dags, vilket också kommer att öka chanserna till att skapa ett bra liv för ens lilla kattunge. Vill man göra en god gärning, samtidigt som man får en ny familjemedlem, finns det katthem på flera platser i landet där tidigare övergivna katter letar nya ägare.