Bästa sätter att sköta katten

Med att skaffa djur kommer en hel del ansvar, det är inte bara att köpa en kattunge och tro att det skulle vara nog. Katter behöver visserligen ett hem men de behöver också mycket omvårdnad i form av kontroller, utrustning och bra mat. Problemet vi har i Sverige är att vi ofta faller för kattungarna, de är ju så varma och fluffiga, men de växer upp precis som alla andra djur. Det är lätt att tro att djuret ska förbli bebis och alltid vara så liten och extra gullig. Men katter blir stora och deras behov utökas även.

två katter som är tillsammansAtt skaffa katt kan verka som en bra idé men trots all den kärlek man ger den så har man helt enkelt inte råd att ta hand om den på rätt sätt. Katter behöver en hel del omvårdnad för att må bra, dessutom är det bästa för djuret att man gör åtgärder som både kostar och inte heller är så kul för katten.

Saker att tänka på

Dessa saker behövs för att djuret ska må bra:

  • Vid sexmånaders ålder är det dags att kastrera och sterilisera katthanen och katthonan. Detta gör man inte för att vara elak utan för att katten ska slippa gå igenom alla perioder av löpning eller till och med försvinna. Katter har en tendens till att springa bort när de är redo för att para sig, dessutom så föds ofantligt många kattungar som sedan slängs bort eller dödas.
  • Kattmaten skall gå efter ålder, ras och även steriliserad. Dessa tre är de absolut viktigaste attribut när man väljer kattfoder. Sedan kan man även gå efter speciella önskemål såsom aptit och päls.
  • Katter måste få leka, detta är jätteviktigt. Det är genom leken som katterna utvecklas och blir jägare men det är även ett tecken på att de mår bra. Glöm inte att katter lätt blir uttråkad så köp en variation av leksaker som de kan leka med, plocka undan en när de tröttnat och lägg fram den igen när det gått en tid.
  • Klösträd är viktigt för katter som är inomhus eller katter som inte går ut lika mycket. Katter som är utomhus brukar klösa på träd ute och liknande. För katter inne kan de söka ett substitut om de inte har ett klösträd, det kan lätt bli soffan och möblerna som tar stryk då.
  • Vaccinering mot kattpest och liknande är minst lika viktigt sim chipmärkning och hälsokontroll. Se till att veterinären får köra en riktig genomgång. ’
  • Försäkring om något skulle hända ditt djur, veterinärkostnader är dyra.